Technologia i technika zamrażania

Przechowywanie żywności i robienie zapasów jest znane i praktykowane, każdy z nas sięga w chłodne zimowe wieczory po pojemnik z truskawkami albo agrestu do przyrządzenia smacznego deseru. Aby technologia i technika zamrażania przebiegała sprawnie potrzeba jest podstawowa wiedza i znajomość produktu który zachowa wszystkie walory naturalne oraz smakowe. Przede wszystkim większość świeżych produktów należy mrozić zaraz po ich zakupie gdyż szybko ulegają zepsuciu i nie nadają się do dalszego przetwarzania, a nie które dopiero po przeróbce technologicznej tak więc bez problemu możemy mrozić : porzeczki, truskawki, groch, fasolę , brukselkę ni zachowują podstawową konsystencje, a natomiast pomidory, ogórki, sałata, gruszki, rzodkiewka, owoce tropikalne itp., gdyż efekty są nie najlepsze. Należy pamiętać aby przeznaczać do zamrażania produkty w stadium dojrzałości konsumpcyjnej. Inaczej jest z produktami zwierzęcymi tutaj możemy przeważyć np.: mięso, ryby, drób, i gotowe dania lub całe porcjowane produkty zamrażać,oczywiści, że z każdych wymienionych tutaj przetworów ma określony czas i temperaturę przechowywania w nowoczesnych sprzętach znajdziemy stosowne informacje jak należy dany produkt przygotować do mrożenia, aby a zachować składniki odżywcze nie pozbawić walorów smakowych albo jeden produkt nie wchłoną zapachu drugiego np.: ryb, mięsa, grzybów, itp. Technologia i technika zamrażania nie jest skomplikowana potrzebna jest wyobraźnia, znajomość produktu, okresu jej przechowywania i przetwarzania itp.

Comments are closed.

Kalendarz
June 2019
M T W T F S S
« Mar    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Recent Posts
  • Technika i technologia wojskowa

    Odkąd świat światem ludzkość prowadziła ze sobą wojny, konflikty które były rozwiązywane za pomocą siły oraz przy użyciu przemocy. Wszystko po to aby panować, posiąść ziemię sąsiadów lub dobra naturalne. Oczywiście ,że dzisiaj każde państwo posiada dobrze uzbrojoną i wyszkoloną armię która jest gotowa bronić …
  • Technika i technologia -przepisów kulinarnych

    Również odpowiednia technika i technologia jest też w przepisach kulinarnych aby wykonać dobrą zupę, upiec chleb czy zrobić znakomitą pieczeń potrzebujemy produktów najwyżej jakości, odpowiednich przypraw oraz znajomości techniki obróbki składników. Aby na przykład upiec chleb musimy wiedzieć, że mąka pszenna, żytnia, drożdże czy to …
  • podróż napędzana słońcem

    Od jakiegoś czasu juz wiadomo jest, że najlepsza jest energia ekologiczna ze względu na swą odnawialność. Jednak technologie energii zazwyczaj są oparte o naturalne źródła jak wiatr, biomasa (zobacz instalacja biomasy), woda czy słońce cały czas są jeszcze raczkujące w porównaniu do tych opartych na …