Technologia i technika zamrażania

Przechowywanie żywności i robienie zapasów jest znane i praktykowane, każdy z nas sięga w chłodne zimowe wieczory po pojemnik z truskawkami albo agrestu do przyrządzenia smacznego deseru. Aby technologia i technika zamrażania przebiegała sprawnie potrzeba jest podstawowa wiedza i znajomość produktu który zachowa wszystkie walory naturalne oraz smakowe. Przede wszystkim większość świeżych produktów należy mrozić zaraz po ich zakupie gdyż szybko ulegają zepsuciu i nie nadają się do dalszego przetwarzania, a nie które dopiero po przeróbce technologicznej tak więc bez problemu możemy mrozić : porzeczki, truskawki, groch, fasolę , brukselkę ni zachowują podstawową konsystencje, a natomiast pomidory, ogórki, sałata, gruszki, rzodkiewka, owoce tropikalne itp., gdyż efekty są nie najlepsze. Należy pamiętać aby przeznaczać do zamrażania produkty w stadium dojrzałości konsumpcyjnej. Inaczej jest z produktami zwierzęcymi tutaj możemy przeważyć np.: mięso, ryby, drób, i gotowe dania lub całe porcjowane produkty zamrażać,oczywiści, że z każdych wymienionych tutaj przetworów ma określony czas i temperaturę przechowywania w nowoczesnych sprzętach znajdziemy stosowne informacje jak należy dany produkt przygotować do mrożenia, aby a zachować składniki odżywcze nie pozbawić walorów smakowych albo jeden produkt nie wchłoną zapachu drugiego np.: ryb, mięsa, grzybów, itp. Technologia i technika zamrażania nie jest skomplikowana potrzebna jest wyobraźnia, znajomość produktu, okresu jej przechowywania i przetwarzania itp.

Comments are closed.

Kalendarz
June 2018
M T W T F S S
« Apr    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Recent Posts
  • Jaka spawarka lepsza

    Urządzenia techniczne pozwalają nam na więcej ze względu na ich bezpośrednie wykorzystanie podczas budowy remontu, czy też w innych pracach technicznych, kiedy trzeba zespawać jeden element z drugim. Spawarka inwertor-owa jest co prawda bardzo droga, ale mimo wszystko bardziej nowoczesna i funkcjonuje ona lepiej niż …
  • Podstawowe elektroniczne elementy komputerów.

    Nanometr to kwintesencja małości – jedna miliardowa metra, dziesięć atomów wodoru ułożonych jeden za drugim, jedna tysięczna długości bakterii, jedna milionowa łebka od szpilki.Obecnie nanotechnologia jest najbardziejdynamicznie rozwijającą się dyscypliną nauki i techniki. Nanostrukturami półprzewodnikowymi możemy nazwac przede wszystkim ukłądy półprzewodnikowe, w których to przestrzeń …
  • Czy wiemy wszystko o telefonach

    Telefony to urządzenia, bez których współczesny człowiek nie umie dobrze funkcjonować. Wykorzystujemy je nie tylko zawodowo, ale także do rozmawiania z przyjaciółmi. Jak zrodziła się ich popularność? Pierwsze telefony podobnie jak obecne aparaty stacjonarne podłączone były do sieci. Można było je spotkać w domach prywatnych …